Голямата идея

Кое е онова, което ще направите, за да промените света? Колкото и плашещо или обезсърчаващо да звучи това, дори най-базисният продукт може да повлияе еднакво силно както на индивида, така и на обществото. Вие не променяте света на думи и определено не обръщате пазара с краката нагоре, изричайки това. Вие ще промените света, когато постигнете целите си.

Ако все още нямате бегла идея върху какво ще фокусирате бизнеса си, не се впускайте в изучаване дейността на други предприемачи. Оставете ума си да се лута – идете на места, които харесвате; правете нещо тривиално, все едно какво, най-важното е да бъдете сами. Единствено в тишината мислите Ви могат да формират отговор от какво имат нужда хората, как можете да им помогнете и каква е конкуренцията в този отрасъл.

Именувайте бизнеса си

И го направете още в самото начало. Най-добрите имена са „екзотичните“, нетипичните. Не е задължително да е кратко, но е нужно да е запомнящо се. Когато клиент се сети за Вас, името трябва да първото, което ще изникне в ума му.

Намерете „нуждата“

Да откриете от какво се нуждаят хората, не се случва в изолация и определено не се случва като направите викторина между близките си хора. Най-добре ще е да ги държите в неведение за своя замисъл, тъй като има голям шанс от добри чувства да се опитат да Ви разубедят и още в началото да се откажете. За да намерите „нуждата“, свържете се с хората, които директно се занимават с продажби и с клиенти. Те знаят най-добре какво се търси на пазара.

Свържете се с хора от бранша си

Това включва потенциални инвеститори и партньори, с които да развиете бизнеса си. Независимо с кого планирате да говорите, той не трябва да е близък човек; професионалната дистанция е полезна за бизнеса и за развитието му. За да убедите бъдещите си партньори и инвеститори във важността на Вашия проект, отговорете на въпроса кое е онова, което прави бизнесът Ви различен от останалите. Отговорът трябва да е стегнат и ясен, не повече от 30 секунди. Същата практика ще използвате по-късно, когато дойде време да привлечете клиенти.

Доставчик/производител

Ако не произвеждате сами продукта или услугата, които предлагате, нужно е да уточните с доставчика/производителя следните аспекти: Колко бързо може да се направи/достави? Склонен ли е да преговаря? Какъв е минимумът, който може да бъде поръчан? Каква е крайната цена? Какво ще се случи, ако доставката не дойде навреме? Има ли шанс цената да се промени при определени условия?

Сайт и маркетинг

Ако те първа започвате бизнес, не хвърляйте усилията си в маркетинг, но не оставайте на тъмно. Намерете човек, който да изгради сайта Ви – визията трябва да отговаря на предназначението. Навигацията трябва да е лесна – никакво лутане из страниците. Направете профил на бизнеса си в социалните мрежи и публикувайте редовно, без да се фокусирате изцяло върху себе си – намерете теми, статии и препратки за неща, от които се интересуват клиентите Ви (не е нужно да е свързано с Вашия бизнес, но не бива да излиза от тематичната област). Например, ако предлагате кухненско оборудване, публикувайте статии с рецепти или известни ресторанти по света.

Получете отзив

Намерете хора, които първи да изпробват сайта Ви и да дадат конструктивна критика. Дори всичко да изглежда перфектно отстрани, няма как да знаете за подводните камъни, докато клиентът сам не Ви ги посочи. Изгладете ръбовете, преди да пуснете бизнеса си на пълни обороти.

Продавайте

Може би се заблуждавате, че когато продавате продукт/услуга, Вие продавате продукт/услуга. Всъщност, Вие продавате проблем, който Вашият продукт/услуга ще реши. Ценообразуването е нещо лично – дори да сложите най-високата цена, спрямо конкуренцията, останете отворени за отстъпки, промо кодове, подаръци, възстановяване на сумата и друг вид гаранция, които да привлекат клиентите.

Leave a Reply